”DÄR VÄGEN BÖRJAR”  

AKTIV ANDLIG RETREAT   

MED NATUREN SOM VÅR LÄRARE  

i  

AMMARNÄS  

Västerbotten   

8 – 14 september 2024  

Varför bjuder jag in dig till en Aktiv Andlig Retreat?   

När jag vandrar i skog och över fjäll, dricker vatten ur bäckar och jokkar, låter min kropps rytm röra sig i harmoni med den Natur och de djur jag möter, då blir jag ett med mig själv, med mitt Liv. Naturen och jag blir ett och jag känner en djup mening och gemenskap med allt som är. Jag helas och min Livsfrekvens höjs och öppnar för mirakler i gemenskap.  Det önskar jag att du också ska få uppleva. Därför bjuder jag in dig till denna Aktiva Andliga Retreat.  

Välkommen till Fjällbyn Ammarnäs som ligger mitt i  Vindelfjällens Naturreservat.  

Här bor vi. Här kan du simma i bassängen, basta och boka en skön massage.   

Naturen är vår lärare. Under retreaten kommer vi  göra ett uppfriskande och harmoniserande Skogsbad.   

Vi kommer att göra en guidad Båtutflykt där vi får en unik upplevelse av Natur och djur då vi passerar ställen som vi inte kan komma till, till fots.   

Vi besöker samiska slöjdare som visar sin konst och berättar om livet som renskötare. Vi besöker Samegården och Lappstaden och andra intressanta historiska och kulturella platser.   

Vi gör en längre vandring till Aigertstugan där vi vandrar över fjället och äter vår medhavda lunch i fjällstugan som är belägen vid foten av det för samerna heliga fjället Äijvisåive.   

MER OM VÅRA AKTIVITETER  

KAN DU LÄSA LITE LÄNGRE NER HÄR:  

Organisatörer:  

  • Lärare: Naturen  
  • Ledare: Ingrid Berndtson, KunskapsNyckeln   

Inspiratörer:   

  • Ludmilla Wieslander, Naturum  
  • Margareta Grahn, samisk kulturberättare och slöjdare  
  • Tor-Björn Eriksson, båttursguide och kulturberättare  
  • Janna Skum, samisk kulturberättare  
  • Inger Grundström – kulturberättare och ledansvarig

På programmet:  

  • Vandringar (halvdagar + en heldag)  
  • Skogsbad  
  • Meditationer  
  • Guidad båttur  
  • Besök hos Inspiratörerna  
  • Guidning av sevärdheter i byn, tex potatisbacken, Samegården, Lappstaden, Kyrkan  • Bastu och bad i bassäng (om man så önskar)  

OBS! För största möjliga njutning av denna retreat behöver vi ta hänsyn till väder och vind. Vi är i fjällen och vädret kan ändras snabbt. Därför kan programmet omplaneras och omdirigeras för största möjliga njutning och upplevelse.  

Skogsbad 

Vi inleder  vår vistelse med ett behagligt Skogsbad i Guolets magiska värld där vi vandrar i vår egen takt och med alla sinnen öppna för att ta emot Naturen. Till Höbäcken, där vi börjar vandringen cyklar vi eller åker bil. Vi vandrar sedan till platsen för Skogsbadet bland tallarna som är ända från 1600 och 1700-talen. Vi låter dofterna förföra oss bort från stress och bekymmer, låter ögonen vila på stock och sten, mossa och gräs där vi låter de inre ögonen se in i vårt eget mysterium som nu ligger öppet och bara väntar på att vi ska ta det an. Vi låter våra öron vila till skogens egna toner, genom vindens sus, prassel i vegetation och en och annan fågel eller annat djur som lämnar ljudspår efter sig. En sann andlig förnyelse väntar dig i Naturens famn.   

Möt Margareta Grahn som berättar om sitt liv som same och konstnär.   

Margareta Grahn är en mycket skicklig sameslöjdare. Hon räknas till de absolut skickligaste sameslöjdarna och är känd över hela världen. Hon slöjdar i björkrot, tenntråd, glaspärlor, textil och skinn. Alstren finns på många utställningar i världen, bla i Europa, Ryssland, Japan, USA och Indien. I FN-skrapan och EU-parlamentet i Strasbourg finns det permanenta utställningar. Hon är också representerad på flera museer i Sverige däribland Ajtte svenskt Fjäll och Samemuseum i Jokkmokk. Vi gör ett besök i hennes verkstad där hon visar sina alster och berättar samtidigt hur de är gjorda och om varje mönsters betydelse och historia. Det blir ett minnesvärt besök.   

Guidad Båtutflykt 

Tor-Björn Eriksson tar oss med i sin båt runt Tjulträskdalen. Tor-Björn tar oss med på en fascinerande båttur där vi får uppleva Natur och djur från ett annat perspektiv än när vi går. Vi kan få se älgar, renar och bävrar. Vi åker förbi platser vi bara kan komma till med båt, ej till fots.   

Dagsvandring till Aigert Fjällstuga 

Vandringen är 8 kilometer (16 km till och från Ammarnäs) till den vackra Aigert Fjällstuga. Leden är medelsvår. Men vi går i vår egen takt, vi går lugnt och njuter av naturen. Tid för att stanna och ta foton är en självklarhet. Efter att ha gått över bron vid Vindelälven går vi på Kungsleden genom björkskog och kommer sedan upp på kalfjället med utsikt över Ammarnäs deltaland och en vidsträckt utsikt över landskapet.  Här kan vi möta renhjordar. I Aigertstugan äter vi vår medhavda matsäck och njuter av den vackra naturen. Du kan också ta en simtur i sjön och se dig om på området.    

Lär känna Fjällbyn Ammarnäs 

Ammarnäs heter Gávtjávrrie på Umesamiska och ligger mitt i Vindelfjällens naturreservat. Runt fjällbyn finns många lämningar från förhistorisk fångstkultur. Ammarnäs hade en uteslutande samisk befolkning fram till 1803, då de första nybyggarna anlände. I Ammarnäs är både samekulturen och nybyggarkulturen  levande.   

Besök på Naturum  

Ludmilla Wieslander berättar om natur, djur och platsen Ammarnäs. En stund  att tona in till den djupa kunskap som finns i naturen och som Ludmilla är en tolk av.   

———————————————————————————————————————  

FORMALIA   

Ingår i priset:  

Boende  

Frukost  

Middag  

Guidad båttur   

Besök hos och med inspiratörerna  

Bastu och simbassäng  

Guidad meditation   

Vandringar  

Transport till start för vissa vandringar  

Tillgång till Aigertstugan   

Ingår ej i priset:  

Transport till/från Ammarnäs  

Dryck  

Matsäck/Lunch  

Massage på Ammarnäs Gården  

Reseförsäkring (Deltagaren är skyldig att ha egen reseförsäkring som ger fullgott skydd under resan och vistelsen i Ammarnäs).  

Frågor  och anmälan skickas till: kunskapsnyckeln@telia.com. När vi har tagit emot din anmälan skickar vi en bekräftelse på din anmälan och en faktura på anmälningsavgiften om 3 000: – (inkl. moms). När anmälningsavgiften finns på KunskapsNyckelns konto plusgiro 15 13 74 -6 är din plats säkrad. Du får då ett bekräftande mail. Anmälningsavgiften skall vara KunskapsNyckeln tillhanda inom 10 dagar från mottagande av faktura. Faktura på slutbetalning skickas till dig i mitten av juli. Slutbetalning senast den 25 augusti.   

Kostnad för dig som vill ha enkelrum: (exkl. 25 % moms 12 240: -)     15 300: – inkl. 25% moms

Kostnad för dig som delar rum: (exkl. 25% moms 11 370: -)                 14 212: – inkl. 25% moms    

Skulle KunskapsNyckeln nödgas ställa in retreaten betalas hela summan tillbaka.   

Anmälningsavgift och slutbetalning betalas tillbaka vid sjukdom och uppvisande av läkarintyg eller annan allvarlig händelse som omöjliggör ett deltagande. Intyg ska styrka detta.   

Resväg till Ammarnäs:  

Från Stockholm/Uppsala ta tåget till Östersund och därefter buss till Ammarnäs. Antingen kan du ta tåget på morgonen och tillbringa en dag och natt i Östersund. Det finns ett fint samemuseum där och butiker med vackra hantverk. Eller ta nattåget till Östersund och hoppa på bussen på morgonen. Bussfärden tar dig genom vacker natur och genom platser som med sin historia och kultur för dig närmare ditt mål. Njut av bussresan som tar dig genom historiska platser som Sorsele, Wilhelmina, Dorotea. Ett härligt sätt att färdas på och se Norrland genom bussfönstret.    

Mycket varmt välkommen till Ammarnäs!  

Ingrid Berndtson  

KunskapsNyckeln   

070-730 71 08